Cortenstalen plantenbakken: alles wat u moet weten

Cortenstalen plantenbakken: alles wat u moet weten

In deze blog kijken we naar de eigenschappen en voordelen van cortenstalen plantenbakken, 100% zelf geproduceerd door Tops Design.

 

Wat is cortenstaal?

Cortenstaal, ook wel bekend als weervast staal, is een staalsoort die door zijn samenstelling een roestachtige uitstraling krijgt. Het materiaal bestaat uit een legering van ijzer, koper, nikkel en chroom en vormt na verloop van tijd een roestlaag aan de buitenkant. Deze laag beschermt het staal tegen verdere corrosie, waardoor het materiaal geschikt is voor toepassingen buitenshuis.

Hoelang duurt het roesten van cortenstaal?

Het roestproces van cortenstaal duurt enkele maanden tot een jaar, afhankelijk van de omstandigheden. Na verloop van tijd zal de zilveren plantenbak een mooie roestbruine kleur krijgen, wat het materiaal een warme en natuurlijke uitstraling geeft.

 

Is cortenstaal duur?

Cortenstaal is duurder dan gewoon staal. Ongeveer 3x zo duur. Maar het is wel een duurzame investering. Het materiaal gaat namelijk lang mee en heeft weinig onderhoud nodig, waardoor u er op de lange termijn veel plezier van zult hebben. Tijdens de coronaperiode is de toegenomen door de schaarste. Dit ziet u ook terug in de prijs van cortenstaal bakken.

 

Gaat cortenstaal lang mee?

Ja, cortenstaal gaat zeer lang mee. De roestlaag beschermt het staal namelijk tegen verdere corrosie en zorgt er dus voor dat het materiaal niet zal doorroesten. Wanneer u de cortenstalen bakken op de juiste manier gebruikt in de tuin kan het tientallen tot zelfs 100 jaar meegaan!

 

Is cortenstaal water- en weerbestendig?

 Ja, cortenstaal is zeer goed bestand tegen water en weer. Door de roestlaag wordt het materiaal beschermd tegen corrosie en blijft het staal ook onder natte en vochtige omstandigheden in goede conditie.

 

Geeft cortenstaal af?

Tijdens het roestproces kan het staal roestwater afgeven. Daarom is het in het begin belangrijk om cortenstaal producten niet direct op het terras te zetten, maar er eerst een onderplaat onder te leggen. Als het oxidatieproces zich voltrokken heeft (maximaal 1,5 jaar) kunt u de plantenbak overal plaatsen.

 

Welke planten kunnen er in een cortenstalen plantenbak?

De roestbruine kleur van uw cortenstaal plantenbak steekt mooi af tegen groene grassen of struiken. Wilt u wat meer kleur? Kies dan voor lavendel of paarse hortensia’s! De zomerse tinten van deze planten staan prachtig bij bruin. Verder kunt u alles plaatsen in cortenstaal bakken wat u zelf mooi vindt. Kies voor kleurrijke seizoensgebonden plantjes of voor meerjarige planten.

 

Is cortenstaal maatwerk ook mogelijk?

Ja, cortenstaal maatwerk is bij ons mogelijk. Zo kunt u bij ons voor maatwerk zoals bijvoorbeeld plantenbakken met een speciale afmeting of vorm terecht. Neem voor maatwerk contact met ons op.

 

Hopelijk hebben we uw vragen met deze blog beantwoord. Als u nog anderen vragen heeft of meer informatie wilt, helpen we u graag verder. Neem gerust contact met ons op

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.